debuginfo

culture nl-NL
menu

Ligne Sittard

Sittard, 2015

extensief-groendaksysteem, Terrasdaksysteem, Nophadrain Parkeerdaksystemen

Ontwerp:

Jeanne Dekkers Architectuur / Rapp en Rapp Architecten en Lodewijk Baljon Landschapsarchitectuur

 

Aannemer:

Bouwbedrijf Jongen

 

Opdrachtgever:

Gemeente Sittard-Geleen en Zuyd Hogeschool


Realisatie terras- en parkeerdaksysteem:

Du Pré Groenprojecten en Den Ouden Groep

 

Realisatie dakbedekkingssysteem:

Verkoelendak Nederland

 

Realisatie groendaksystemen:

Tuintechnisch hoveniersbedrijf F. Queisen BV


Type gebruiksdak:

Nophadrain Extensief Groendaksysteem
Nophadrain Intensief Groendaksysteem
Nophadrain Terrasdaksysteem
Nophadrain Parkeerdaksysteem

Oppervlakte:

2.400 m² (terras- en parkeerdak)
1.800 m² (groendak)


Producten:
ND 220 Drainagesysteem
ND 620hd Drainagesysteem
ND 4+1lt Drainagesysteem
ND DGS-I Substraat Intensief
ND DGS-E Substraat Extensief
ND GARDLINER StaalLight 110V Kantopsluitingsprofiel
ND GARDLINER PVC 45D Kantopsluitingsprofiel
ND Vegetatiemat - Sedum
ND RS-8 Controleput

Volgende
Vorige

Volgende
Vorige

Rond de Haspelsestraat en de Rijksweg Noord is een nieuw multifunctioneel gebied ontstaan waarvan het hele centrum van Sittard opleeft. Het nieuwe gebied speelt een sleutelrol in ‘Zitterd Revisited’ en levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Sittard tot regionaal stedelijk centrum. Onderwijs, cultuur, winkelen en horeca zijn in dit project gebundeld. Nophadrain toont in dit project haar veelzijdigheid aan toepassingsmogelijkheden van het groen- en gebruiksdak. 

Groene daken
Een deel van gebouwen wordt voorzien van groendaksystemen (1.100 m² extensief, 700 m² intensief). Dit wordt mogelijk gemaakt door het Nophadrain Extensief Groendaksysteem en het Nophadrain Intensief Groendaksysteem.

Beloop- en berijdbaar dak
Daarnaast wordt het Nophadrain Terrasdaksysteem en het Nophadrain Parkeerdaksysteem bij dit project ingezet. Onder het nieuwe multifunctionele gebied bevindt zich namelijk een ondergrondse parkeerplaats (380 parkeerplaatsen) waarvan het dak is voorzien van de beloop- en berijdbaarbare daksystemen van Nophadrain. Wanneer je over het plein loopt, bevind je je dus eigenlijk bovenop het dak van de parkeergarage. Een gedeelte van het dak is zelfs toegankelijk voor vrachtverkeer. Een mooi voorbeeld van gestapeld ruimtegebruik.

Het juiste drainagesysteem voor het juiste type gebruiksdaksysteem

Intensief / extensief groendak: Groendaken hebben niet alleen een esthetische waarde en breiden de gebruiksruimte uit, maar ze verbeteren ook de stedelijke leefomgeving. Groendaken dragen bij aan de vermindering van de rioolbelasting, doordat ze aan de ene kant het water vasthouden en aan de andere kant ervoor zorgen dat het overtollige water vertraagd wordt afgevoerd. Bovendien gaan ze het 'urban heat island effect' tegen. De vegetatie verdampt het regenwater en dat zorgt voor een verkoelend effect.

Terras- / parkeerdak: Als regenwater/neerslag op het dak opstuwt, kan dit leiden tot schade aan de verharding of erger nog aan het dakbedekkingssysteem. Een onwenselijke situatie. De ND Drainagesystemen, het hart van de toegepaste Nophadrain Gebruiksdaksystemen, voeren het overtollige regenwater moeiteloos van het dak af. Door de hoge druksterkte van de ND Drainagesystemen komt de drainagecapaciteit niet in het gedrang. Daarnaast beschermen ze ook de dakbedekking tegen statische en dynamische belastingen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld voetgangers en vrachtverkeer.

Meer informatie over dit project? Bekijk de website van Ligne Sittard.  

Deel dit project via
Deel dit project via Facebook Deel dit project via Twitter Deel dit project via LinkedIn Deel dit project via e-mail