chat

Start Chat

Slimme systemen voor Groen- en gebruiksdaken

Groendaken houden de stad koel tijdens hittegolf

donderdag 25 augustus 2016

In grote en dichtbebouwde steden kan het kwik in de thermometer aanzienlijk hoger stijgen dan in het landelijke gebied buiten de stadsgrenzen. Dit zogenoemde urban heat island-effect maakt de stad tot een hitte-eiland. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het verschil in temperatuur tussen stad en omgeving kan oplopen tot 9 graden Celsius. Steden zoals Rotterdam proberen door meer groen te creëren dit urban heat-island-effect tegen te gaan.

Gebouwen en bestrating nemen meer zonnewarmte op dan onbebouwde grond
Er komen steeds meer groene daken in steden zoals Rotterdam. De daktuinen helpen namelijk mee om het klimaat in de stad aangenamer te maken.. Het aanleggen van daktuinen is een van de manieren waarop men in grote steden probeert de zomerse hitte in het centrum binnen de perken te houden. Gebouwen en bestrating nemen meer zonnewarmte op dan onbebouwde grond, warmte wordt langer vastgehouden in steen en blijft ook 's nachts hangen. In tegenstelling tot betonnen daken zetten groendaken de zonne-energie niet volledig om in warmte-energie maar in waterdamp, wat een verkoelend effect heeft op de omgeving. Bovendien zijn groendaken bijzonder geschikt voor diverse extreme weersomstandigheden.

Dakpark Vierhavenstrip Rotterdam

80 graden celsius
Het effect van het dakakker voor de directe omgeving is moeilijk te meten. Maar er is wel een indicatie: de temperatuur van een dak met donkere bitumen bedekking kan oplopen tot 80 graden Celsius, terwijl het groene dak nooit warmer wordt dan gemiddeld 35 graden. De ruimte onder het begroeide dak hoeft iets minder gekoeld te worden: daar blijft de thermometer mogelijk 3 tot 4 graden lager.

Sterfte neemt toe met 12 procent tijdens hittegolf
De hoge temperaturen kunnen bij bewoners leiden tot ongemak, slaapgebrek en gevaarlijke situaties. Vooral chronisch zieken en ouderen met aandoeningen aan hart en luchtwegen zijn kwetsbaar. Volgens metingen in de jaren tachtig en negentig neemt de sterfte in Nederland tijdens hittegolven met ongeveer 12 procent toe. Het KNMI voorspelt dat tropische dagen de komende decennia steeds vaker zullen voorkomen. 

'We moeten volledig inzetten op groen, groen en nog eens groen. Bomen, parken, daktuinen, gevelbegroeiing, heggen. Zolang het maar groen is', zegt deltacommissaris Wim Kuijken. 'Groenvoorzieningen zijn de effectiefste manier om het stadsklimaat te veraangenamen en de stad leefbaar te houden bij een veranderend klimaat', aldus de adviseur van het kabinet. Groen voorkomt hitte en zorgt voor verkoeling. Bomen en planten bieden schaduw en vangen zonnestraling op. Ze verdampen water, een proces waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Bovendien nemen bomen en planten het broeikasgas CO2 op. 

Rotterdam is een goed voorbeeld van een stad die zich aan de klimaatverandering probeert aan te passen door middel van meer groen; groene daken horen daarbij. Die dragen niet alleen bij aan verkoeling, maar vormen ook een waterbuffer bij hevige regenval. De meeste groene daken zijn bedekt met sedum (een vetplantjes), soms ontstaan er complete tuinen, zoals het Dakpark bij de Vierhavenstrip Rotterdam. Dit dakpark geldt als een van de grootste dakparken van Europa. Het dakpark is opvallend door de enorme afmeting en uitvoering. De afmetingen zijn: 1 kilometer lang en 80 meter breed (80.000 m2). Het park is een mooi, goed onderhouden en veel gebruikt park. Veel groen, goed bereikbaar vanuit de wijk, horeca gelegenheden, thematuinen en voorzieningen voor kinderen. De afgelopen jaren heeft de stad 200 duizend vierkante meter (ruim 25 voetbalvelden) aan groene daken gekregen, zegt Eveline Bronsdijk van de gemeente Rotterdam. Dat moet in 2025 het drievoudige zijn.
 

 Dakpark Vierhavenstrip Rotterdam
 

 Bron: Volkskrant