chat

Start Chat

Slimme systemen voor Groen- en gebruiksdaken

Waarom gebruikt Nophadrain een weefsel als filterlaag?

woensdag 26 juni 2019

Hoge druksterkte en speciaal filterweefsel zorgen voor optimale drainage bij berijdbare daken.

Om onaangename verrassingen zoals losliggende of verzakte bestrating te voorkomen is een drukstabiel, langdurig functionerend drainagesysteem de essentiële basis voor een stabiele funderingslaag, uitvullaag of straatlaag. Alleen zo blijft het gewenste beeld van de ontwerper behouden en is een langdurig gebruik mogelijk.

De hoofdfunctie van de funderingslaag is het overbrengen en spreiden van de belasting waardoor vervorming van de elementenverharding wordt voorkomen. Daarnaast beschermt het de dakbedekkings tegen de statische en dynamische lasten. Een funderingslaag is in principe constructief nodig voor belastingsklasse 2 en 3 (berijdbaar voor auto’s en vrachtverkeer). Als funderingsmateriaal worden natuurlijk gebroken steenmengsels gebruikt met een korrelverdeling van 0/20 en 0/40.

Hoe bereikt u nu een goede en duurzame drainage? Om deze vraag volledig te kunnen beantwoorden, moeten de kenmerken hoogte, druksterkte en filterweefsel veel aandacht krijgen. De druksterkte zorgt ervoor dat het drainagesysteem zijn vorm -en dus de hoogte- onder zware belasting behoudt. Een stevig filterweefsel voorkomt verstopping. Zo wordt de volledige drainageprestatie van het systeem gehandhaafd.

Waarom druksterkte en drainage zo belangrijk zijn, lees je via deze link.

Nophadrain biedt voor daken met een berijdbare toepassing (en dus met verharding) de ND 600 serie Drainagesystemen aan. Naast een noppenfolie met extreem hoge druksterkte (900 tot 1.200 kPa) kenmerkt zich deze serie drainagesystemen door een speciaal CE-gemarkeerd mono-filament filterweefsel. Het filterweefsel beschikt over een hoge doorponsweerstand, een minimale rek en een gewicht van ≥ 280 g/m² om de krachten te weerstaan die optreden door de statische en dynamische belastingen en het verdichten van de funderingslaag m.b.v. een trilplaat bij de aanleg en het uiteindelijke gebruik. Ondanks de scherpe hoeken van het funderingsmateriaal, kan de funderingslaag direct op dit filterweefsel worden aangebracht zonder het te beschadigen.

De drainagesystemen uit de ND 600 serie zijn sandwichelementen. Dit betekent dat het product uit verschillende lagen bestaat die met elkaar zijn verbonden. Om het installatiegemak te vergroten zijn deze lagen niet thermisch gelast maar gelijmd. Hierdoor kan het verlijmde filterweefsel, dat ook een overlapping van ongeveer 10 cm heeft, met gemak van de noppenfolie getrokken worden. Op die manier vormt het de best mogelijke overgang in het geval van overlappingen, dakdoordringingen of randen.

Samengevat: de hoge drukweerstand, het speciale mono-filament filterweefsel en de hechting van de lagen zorgen ervoor dat de drainagecapaciteit gedurende vele jaren wordt gegarandeerd en maakt de installatie ervan zo effectief en efficiënt mogelijk. Nophadrain, zo gemakkelijk kan het zijn.