chat

Start Chat

Slimme systemen voor Groen- en gebruiksdaken

De Bloem

Rijnsburg, 2014-2018

Systemen voor berijdbare daken Systemen voor intensieve groendaken

Ontwerp:

KOW


Aannemer:
De Raad Bouw BV

Realisatie:

Floranova


Type gebruiksdak:

Nophadrain Intensief Groendaksysteem- en Parkeerdaksysteem


Oppervlakte:

5500-6000 m²


Producten:

ND TSF-100 Glij- en Beschermfolie
ND 620hd Drainagesysteem
ND 4+1 Drainagesysteem

Volgende
Vorige
mauritsvanhout_rijnsburg0026_WEB.png
Volgende
Vorige
  • mauritsvanhout_rijnsburg0026_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0001_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0019_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0023_WEB.png
  • mauritsvanhout_rijnsburg0025_WEB.png

Op de locatie van de Bloem werd in 1914 door een paar kwekers Bloemenveiling Flora (later Royal Flora Holland, de grootste bloemenveiling ter wereld) gestart. Toen de locatie in Rijnsburg te klein werd voor de bloemenveiling werd na enkele jaren verhuur besloten om er woningen te realiseren. Het resultaat is ‘De Bloem’: een bijzonder complex van woningen en appartementen dat niet alleen in naam maar ook in uitvoering terugblikt naar de geschiedenis van de locatie.

Een belangrijk onderdeel van het werk was de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Een uitdaging, want het dak van de garage vormt ook een hofje voor de bewoners van De Bloem. Een multifunctioneel dak dus, dat niet alleen groen huist, maar ook begaanbaar is voor bewoners en bezoekers: te voet, op de fiets én in (grote) voertuigen. Gelukkig kunnen de drukbestendige drainagesystemen van Nophadrain die hoge belasting makkelijk aan.

Multifunctioneel dak
Omdat het dak voor verschillende doeleinden gebruikt wordt, dient daarmee met de dakbedekking natuurlijk rekening gehouden te worden. ‘Er zijn dan ook verschillende, door Nophadrain ontwikkelde en op maat gemaakte drainagesystemen aangelegd. Simpel uitgelegd, ligt er een “normaal” type om overheen te lopen, en een speciaal type dat ook de druk van zwaar transport aan kan. Dat ligt onder de rijbaan en de parkeerplekken. Behalve normale personenauto’s moeten ambulances, brandweerwagens en dergelijke hier natuurlijk ook kunnen komen. De stabiliteit van dergelijke (drainage)systemen, met name bij parkeerdaksystemen zoals bij De Bloem, zijn uiterst belangrijk.

De kracht van het systeem
Voor het berijdbare dak van de ondergrondse parkeergarage van de Bloem werd er uiteindelijk gekozen voor Nophadrains ND TSF-100 Glij- en Beschermfolie, met daarop het robuuste ND 620hd Drainagesysteem. Daar ligt de kracht van het parkeerdaksysteem – letterlijk. Het drukstabiele ND 620 Drainagesysteem (bij personenwagens) of het ND 620hd Drainagesysteem (bij nood- en hulpdiensten en vrachtverkeer) voorkomt de opbouw van waterdruk tegen het dakbedekkingssysteem, en beschermt in combinatie met de glij- en beschermfolie het dak tegen de optredende statische en dynamische verkeerslasten. De kracht, tot een druk van 1.200 kPa, danken de noppen in het ND 620hd Drainagesysteem aan het materiaal, het zogenaamde HIPS (high impact polysterene), en hun vorm, dat het gewicht gelijk verdeelt.

Voor de groene zones is er gebruik gemaakt van het ND 4+1 Drainagesysteem. Dat er aan aaneensluitend gemaakt wordt van verschillende typen systemen, is overigens geen probleem. De verschillende ND Drainagesystemen zijn goed op elkaar afgestemd.

Deel dit project via